Šta posetiti u Ljubljani?

Slovenija je bivša jugoslovenska republika, i odavno nezavisna država, koja pripada Evropskoj uniji, i koju sa pravom nazivaju malom Švajcarskom. Razlog su slični reljefi i priroda, planinski masivi, pašnjaci, i sve ostalo što čini ovu zemlju idiličnom.

Glavni grad Slovenije je Ljubljana, pa ako nikada niste bili u ovom gradu, onda je kranje vreme da razmišljate da obiđete prestonicu severne balkanske države.

Dakle, šta to treba neizostavno posetiti u Ljubljani?

Kao prvo, trebalo bi da budete na Prešernovom trgu. Tu se nalazi i Tromostovje. Naravno, ovaj trg je dobio naziv po pesniku Francu Prešernu, koji je ujedno i najpoznatiji slovenački pesnik. Na trgu se nalazi spomenik koji je izrađen od brozne i predstavlja Prešerna, u čiju čast je postavljen.

Franjevačka crkva se takođe nalazi na samom trgu, i izgrađena je u sedamnaestom veku. Može se reći da ona privlači najveći broj posetilaca, upravo zbog svoje lokacije.

Tromostovje, kao što ime kaže, znači da postoje tri mosta, koja vode na drugu stranu Ljubljane. Interesantno je da je u prošlosti, srednji most bio namenjen da preko njega prelaze autobusi i automobili, dok su preko druga dva išli pešaci. Kada je reč o sadašnjem trenutku, preko sva tri mosta prelaze samo pešaci i nema motornih vozila.

Katedrala Svetog Nikole je zaista predivno oslikana, i to će biti nešto što će vam sigurno oduzeti dah.

Postoji i Mesarski most, koji je mlad, a specifičan je po tome što zaljubljeni parovi kače katance sa obe njegove ograde, a poseduje i skulpture.

Zmajski most potiče iz devetnaestog veka, i on je jedan od simbola LJubljane.

Tivoli park je ujedno i najveći park Ljubljane, a do njega ćete stići ako krenete iz centra, za svega par minuta. Tu ćete naići na Tivoli dvorac, a i na široku stazu na kojoj se nalaze motivi iz celog grada. Ovde je uvek veselo, jer je prepuno dece i studenata, tokom toplijeg dela godine, dok stariji sugrađani i turisti mogu da odmore na klupama koje se nalaze svuda po Tivoli parku.

Put uspomena i drugarstva, u stvari je staza za rekreativce koja je duga preko trideset kilometara. Ova staza je poznata i pod nazivom Zeleni prsten LJubljane, a na njoj postoji više od sedam hiljada stabala drveća.

Ljubljanski dvorac bi takođe obavezno trebalo da vidite, i on se nalazi na brdu u užem centru LJubljane. Da bi se dvorac obišao, biće vam potrebno nekoliko sati, tako da odvojite vreme za svaki ćoškić, jer sve je veoma zanimljivo.

Trubarjeva ulica, ili cesta, mesto je za koje mnogi tvrde da je izuzetno originalno i autentično. Ulica je uska, i oko nje se nalaze zgrade koje su niske i išarane grafitima. Isto tako, ova ulica je delom asfaltirana, dok je jednim svojim delom popločana samo kamenom.

U Ljubljani ima dosta i klubova i galerija, tako da će svako za sebe naći po nešto. Muzika koja se pušta je veoma različitih žanrova.

Prestonica Slovenije čeka na vas da je istražite, stoga nemojte da gubite vreme.

Ukoliko vam je potreban prevoz do Ljubljane, možete nas kontaktirati.